Geweld tegen christenen in India
De laatste tijd worden wij met regelmaat geconfronteerd met berichten uit India over de toename van geweldsmisdrijven tegen religieuze minderheden. Ook de christelijke gemeenschappen worden bedreigd en veelvuldig geconfronteerd met geweld (nieuwsitem NOS van 21 februari en krantenartikel in Trouw van correspondent Aletta André).
Deze geweldsdelicten zijn het gevolg van de anti-bekeringswetten, zoals die in steeds meer deelstaten worden ingevoerd. Met name in de staten die door de hindoe nationalistische Bharatiya Janate Partij, van president Modi, worden geregeerd. Het geweld kenmerkt zich door het verstoren van kerkdiensten en vernielen van de gebouwen, wreedheden tegen vrouwen en verkrachtingen. De anti-bekeringswetten hebben tot doel, het Hindoeïstische karakter van India te beschermen. In sommige gevallen zonderen de wetten "gedwongen" bekeringen naar het Hindoeïsme zelfs specifiek uit van rechtsvervolging.
Religieuze minderheden en mensenrechtenorganisaties maken zich ernstig zorgen over deze wildgroei aan zogenaamde anti-bekeringswetten die duidelijk religieuze discriminatie veroorzaken.
Ook de Goretti Stichting maakt zich ernstig zorgen over deze ontwikkelingen. Naar aanleiding van de berichten in de media hebben wij contact opgenomen met onze partners in India om te informeren naar de actuele stand van zaken.
Zuster Maria Goretti geeft in een mail onderstaande reactie:
“De kleine christelijke gemeenschappen bevinden zich in een zeer moeilijke en pijnlijke situatie in deze gevoelige tijden van anti-bekeringswetten. Het is een gelegenheid voor randgroeperingen om christenen meer en meer als doelwit te nemen en te treiteren. Er zijn incidenten waarbij melding wordt gemaakt van aanvallen op kerken in Belagavi en Hubbali. Wij zijn zeer voorzichtig wanneer
wij de dorpen binnengaan om ons werk te doen, of het nu gaat om sponsoractiviteiten voor de kinderen, programma’s voor de gemeenschap of mobiele gezondheidsbijeenkomsten. Hoewel de plaatselijke bevolking ons vertrouwt en goed op de hoogte is van ons goede werk, overleggen wij met de dorpshoofden en schooldirecties en vragen wij hun toestemming om onaangename incidenten te vermijden. Natuurlijk zijn we tot nu toe geen doelwit geweest, maar we hebben niet meer de vrijheid om ons vrij te bewegen zoals voorheen, omdat wij als religieus worden geïdentificeerd en daarom zeer voorzichtig en waakzaam moeten zijn.
Bovendien is de deelstaat Karnataka in de greep van latente spanningen tussen de verschillende gemeenschappen na de wet tegen bekeringen en de kwestie van het dragen van Hijabs en Saffraansjaals (hoofddoeken), die ontstond in een college in Udupi en zich snel over de hele deelstaat verspreidde en nationale en internationale aandacht trok. Een hogere rechtbank van Karnataka behandelt de zaak momenteel en heeft voorlopig een verbod op religieuze kleding in onderwijsinstellingen uitgevaardigd. In Karnataka is de spanning opgelopen doordat de deelstaatregering middelbare scholen en hogescholen voor drie dagen heeft gesloten. De politie is waakzaam om de rust en kalmte te bewaren in deze Hijab-kwestie en om te voorkomen dat dit tot verdere spanningen tussen de gemeenschappen leidt. We moeten dus erg waakzaam zijn en alle spanningen tussen de gemeenschappen vermijden in deze gevoelige en onrustige tijden.”
Vanuit Vamanjoor geeft zuster Joel de volgende reactie:
“Ook wij zijn bezorgd en in angst over wat er om ons heen gebeurt. De zaak over de anti-bekeringswettten is nog steeds in behandeling bij de rechtbank. Ondanks het protest van de minderheden, is de Bhartiya Janatha Partij (regering van Karnataka) onvermurwbaar om het wetsvoorstel aan te nemen. In Kuloor Mangalore en in Kolar zijn kerken aangevallen. We zijn hulpeloos en
bedroefd over deze gevallen. Als reactie hierop hebben alle parochies in Mangalore op Aswoensdag 2 maart 2022 een protest georganiseerd om deze zaken aan de kaak te stellen.
De wreedheden tegen vrouwen en verkrachtingszaken nemen met de dag toe. We krijgen het nieuws via de TV kanalen en via de sociale media. De kwestie van de Hijab v/s Saffron Shawl is gewelddadig geworden onder de universiteitsstudenten. Religie speelt in de huidige context een belangrijke rol. Aangezien het om een religieuze kwestie gaat, proberen we dit buiten beschouwing te laten. Wij staan ten dienste van alle religies en wij zijn nu niet in staat om alle mensen voldoende bewust te maken van deze gevoelige kwestie. Op dit moment zijn we veilig en wordt ons werk niet beïnvloed. Op dit moment is niet duidelijk wat de toekomst ons zal brengen. Bedankt voor uw bezorgdheid en goede wil. Wij hopen en bidden dat er spoedig vrede zal heersen in India.”
Wij hopen, samen met iedereen, dat de situatie niet verder zal verslechteren. We hopen ook dat het geweld snel zal afnemen. Op de korte termijn lijkt dit vooralsnog moeilijk. In ieder geval houden wij u op de hoogte zodra er nieuwe ontwikkeling zijn.








